At Yarışı Tüyoları Nelerdir?

At yarışlarında adını duyurmayı başarmış jokeylerin son dönemde gösterdikleri performanslar, yorumcuların da farklı pistler için tüyo vermesini sağlıyor. At yarışı tüyoları nelerdir? Yarış tiplerine, at durumlarına ve geçmiş performanslara bağlı olarak tüyolar veriliyor.

Geçmiş Maçlardaki Performans Kıyaslaması

Favori olarak gösterilen atlar, son yarışlardaki performanslarıyla tüm atları geride bırakmış olabilir. Önceliğin antrenmanlardaki sonuçlar yerine, yarışlardaki mesafeye kıyasla ortalamasının ne olduğuna bakılarak verilmesi gerekiyor.

Sürpriz Yarış Tüyoları

Sürpriz yarış tüyoları arasında yer alan pist türlerindeki ani ağırlık değişimleri, yağmur gibi etkenler de bir anda yarışın yapısını etkileyebiliyor. Normalde kuru zeminde başarılı olan atların, kısa süre önce yoğun bir yağışla karşılaşılan pistte aynı performansı göstermesi mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle hava durumunun bilinmesi, atlardan hangisinin hangi pist türlerinde daha başarılı olduğu bilgisine ulaşılması gerekir. At yarışları puanlama sistemi hakkında bilgi sahibi olmak da çok önemlidir.

Antrenman Bilgileri

Atların antrenmanlarını izleyen kişiler tarafından yapılan yorumları inceleyebilir, antrenmanda gösterilen performansları karşılaştırabilirsiniz. At yarışı tüyoları nelerdir? Özellikle bazı antrenmanlarda uzun koşu mesafeleriyle atın performansı test edildiği için, yarışlarda nasıl bir başarı sergileyecekleri de antrenmanlara yakın oluyor.

Son yarışlarında sürekli olarak ortalamanın altında kalan atların özellikle antrenmanlarda çok fazla yorulması veya kilosuyla ilgili problemi olma ihtimali yüksektir. Olması gereken kilonun üzerindeki atlar, ne kadar yüksek bir performans göstermek isteseler dahi kiloları nedeniyle yarışlarda birkaç milisaniye daha geriye düşebilirler. Eğer 10 kilogram gibi bir ağırlık fazlası bulunan at yarışta yer alıyorsa, en azından 1 saniyelik performans düşüşü söz konusu olacaktır.

Uzun Koşu Tüyoları

Geçmiş yarışlarda 2000 metre üzerinde koşularda elde edilen performanslar, tüm atların birbirlerine karşı olan üstünlüğü diğer atlarla kıyaslanabiliyor. 1600 metre koşuda başarılı olan atlarla, son yarışlarında 2400 metre koşmuş olan yorgun atların performansları çok farklı oluyor. Özellikle yaş ve kilo açısından dezavantajlı olan atların, jokeyi çok başarılı olsa dahi yarışı birincilikle bitirme ihtimali oldukça düşük oluyor.

Uzun koşularda özellikle daha genç, kilosu düşük, geçmiş yarışlardaki performansını ortalamanın altında tutan atları tercih etmek gerekir. At yarışı tüyoları nelerdir? Sürpriz yaşanmadığı taktirde, 2400 metre kum pistler atları yoracağı için bir önceki yarıştan daha düşük bir performans sergilenme ihtimali de yüksek olacaktır. Tüyoları değerlendirmek için öncelikle at yarışı oyununun nasıl oynandığını bilmek gerekir. Oyun kuralları ve kupon hazırlama konusunda detaylı bilgiyi “At yarışı nasıl oynanır?” yazımızda görebilirsiniz.